De Mensenbieb is een magische bibliotheek, waar je geen boeken kunt lenen, maar echte mensen en hun levensverhalen. Bibliothecaris Quinty Misiedjan helpt kinderen die een bepaalde vraag hebben, ergens mee worstelen, of gewoon enorm nieuwsgierig zijn naar iets of iemand, door het ‘juiste boek’ te vinden. En dan gebeurt het… het boek komt ter plekke tot leven. In De Mensenbieb kunnen kinderen onbeschaamd alles vragen aan mensen met wie ze normaal niet zo snel in aanraking zouden komen. Het brengt kinderen en volwassenen letterlijk in gesprek met elkaar, en dat levert interessante, ontroerende en grappige gesprekken op.

Lees ook het interview met Quinty

Vertel ons welk levende boek jij zou willen lenen in een volgend seizoen van De Mensenbieb. Wat zou je diegene dan willen vragen? Mail het ons op mensenbieb@human.nl.

Afleveringen

De Mensenbieb zie je vanaf 26 november elke zondag om 19.20 op NPO Zapp en NPO Start

1. Over burgemeester zijn en onzekerheid

Imaney (links) met Keysha (rechts)

Imaney (11) voelt zich onzeker naast haar dunne vriendinnen en mijdt activiteiten zoals zwemmen. Vervelende opmerkingen raken haar diep. In het boek van Keysha vindt ze herkenning en advies. Ze benadrukt hoe belangrijk zelfliefde is. 

Matteo (11) en wil weten hoe het is om te besturen en stelt vragen aan niemand minder dan de burgemeester Utrecht: Sharon Dijksma.

2. Over ADHD hebben en vluchteling zijn

Juul (links) met Adbulaal (rechts)

Kaylinn (11) heeft ADHD en wil graag tips om hier beter mee om te gaan. Ervaringsdeskundige en bekende TikTokker Roeland blijkt voor haar het perfecte boek.

Juul (10) krijgt de kans krijgt om vragen te stellen aan Soedanese vluchteling Adbulaal. Hij is op jonge leeftijd gevlucht en vertelt hoe zijn leven in Nederland er nu uitziet.

3. Over oud zijn en gehandicapt opgroeien

Ivy (links) met Eva (rechts)

Presentatrice Eva Eikhout komt langs om met Ivy (9) te praten, over hoe het is om te leven zonder volgroeide armen en benen. Ivy is vooral erg benieuwd naar de praktische uitdagingen die daarbij komen kijken.

Jens (14) is dol op geschiedenis en mag de 102-jarige Marie Verbraeken alles vragen over hoe het is om zo oud te zijn. En hij is benieuwd naar hoe zij de Tweede Wereldoorlog en het onderduiken heeft beleefd.

4. Over gescheiden ouders en klimaatactivist zijn

Pim & Thijs (links) met Sebastiaan (rechts)

De ouders van Ian (12) zijn al lange tijd gescheiden, maar daar heeft hij het nog steeds moeilijk mee en voelt zich eenzaam. Presentator én ervaringsdeskundige Tatum Dagelet gaat met hem in gesprek.

Eeneiige tweeling Pim & Thijs (10) vragen klimaatactivist Sebastiaan het hemd van het lijf over hoe het verder zal gaan met onze planeet en wat zij zelf kunnen doen om hun steentje bij te dragen.

5. Over ongeneeslijk ziek zijn en een baan als influencer

Naomy (links) met Wildebras (rechts)

Naomy (11) is erg into social media. Ze maakt zelf graag dansfilmpjes, maar hoe zet je eigenlijk een eigen YouTube-kanaal op? Niemand minder dan influencer Wildebras geeft haar tips en tricks over hoe je een succesvolle YouTuber wordt.

Jip is ongeneeslijk ziek en Eva (9) is benieuwd of ze dan nog wel vrolijk kan zijn. Ze heeft ooit het overleden lichaam van haar overgrootvader gezien, en vraagt zichzelf sindsdien dingen af over ziek zijn en de dood.

6. Over miljonair worden en transgender zijn

Danilo (links) met Wesley (rechts)

Linde (12) is in transitie. Ze is net begonnen op de middelbare school en wil graag weten hoe om te gaan met eventuele nare reacties. Ook wil ze weten hoe het straks gaat als ze volwassen is. Emma blijkt voor Linde de ideale gesprekspartner.

Danilo (10) is erg benieuwd naar hoe je miljonair wordt, maar vraagt zich vooraf af of geld wel écht gelukkig maakt. Ondernemer en multimiljonair Wesley Adema geeft antwoord op zijn vragen.

7. Over tatoeages hebben en in de gevangenis zitten

Willemijn (links) en Jo (rechts)

Panter (9) vraagt zich al jaren af hoe het is om in de gevangenis te zitten, hij is vooral benieuwd naar hoe je eet en slaapt. Ex-gedetineerde Moreno groeide op in een criminele omgeving en vertelt over zijn misdaden, zijn tijd in de gevangenis en zijn ontsnapping.

Willemijn (12) heeft veel vooroordelen over mensen met tatoeages. Ze krijgt van haar oma haar rijbewijs als ze voor haar 21ste geen tattoo neemt. Zal het gesprek met tattoo-artist Jo Willemijn misschien op andere ideeën brengen?

8. Over liefde en over dakloos zijn

Ilana (links) en Leafs (rechts)

Ilana (11) zit in groep 8 en is continu aan het dagdromen over haar toekomstige relatie en heeft het met vriendinnen veel over ‘crushes’ en ‘cheaten’. Rapper Leafs gebruikt de liefde veelal als inspiratiebron voor zijn liedjes en voorziet Ilana van advies.

De opa van Lynn (13) was vroeger dakloos. Omdat hij is overleden, heeft ze hem nooit kunnen vragen hoe dat was. Ze krijgt de kans om haar vragen te stellen aan Dennis, die een lange tijd dakloos is en zijn leven weer op de rit probeert te krijgen.

Over de presentator

Quinty Misiedjan (Amsterdam, 1996), online ook wel bekend als Quinsding, is begonnen als YouTuber, met inmiddeld een kanaal van 295.000 abonnees. Ze is nog steeds content creator maar focust zich momenteel op presenteren van o.a. De Mensenbieb, acteren en programma's maken. Tegenwoordig mag zij ook documentairemaker op haar cv schrijven. In opdracht van War Child maakte ze ‘Getekend voor het Leven’, waarin ze liet zien hoe gevluchte kinderen toch kind blijven in een omgeving vol onzekerheid, angst en geweld. De kracht van Quinty zit in het behapbaar maken van moeilijke onderwerpen, het doorbreken van taboes en het op een open manier uitspreken over socio-culturele onderwerpen die haar aan het hart gaan.

Dit vind je misschien ook interessant